Je hebt inzicht in je cashflow – en nu?

Help! Ik heb inzicht in mijn cashflow.

In deze derde, en ook laatste blog over cashflow, sta ik stil bij het gebruik van een cashflowoverzicht.
Wellicht ben je na mijn eerste blog ‘5 tips om inzicht te krijgen in je cashflow’ enthousiast aan de slag gegaan. En heb je na mijn tweede blog ‘5 valkuilen in je cashflowoverzicht’ wat valkuilen vermeden waardoor je nu zover bent dat je een goed overzicht (en inzicht) hebt. Maar daarna komt al snel de vraag: En nu?

De reden dat ik bij dit onderwerp nog even stilsta, is simpel. Ik zie nog te vaak dat er prima overzichten gemaakt zijn, maar dat er vervolgens weinig mee gedaan wordt. Doodzonde van alle tijd die je erin hebt gestoken. Het is hoog tijd om jou eens na te laten denken over de dingen die je nu zou kunnen doen. Hieronder geef ik je 4 tips.

Wat kun je doen met een cashflowoverzicht - stapels met munten

1. Vermijd problemen

Als je eenmaal inzicht hebt in je cashflow voor de komende tijd, is het natuurlijk belangrijk om te zien of er ergens problemen ontstaan. Welke problemen? Bijvoorbeeld dat je overzicht laat zien dat je bankrekening op een bepaald moment negatief staat. Heb je een krediet bij de bank, dan mag dat negatieve bedrag niet hoger zijn dan je kredietlimiet. Heb je geen krediet bij de bank, of ga je over de limiet, dan heb je een probleem. Kijk waardoor het veroorzaakt wordt en of je er zelf iets aan kunt doen. Zo zou je bijvoorbeeld een niet noodzakelijke investering uit kunnen stellen of zou je met je bank kunnen gaan praten. Belangrijk daarbij is, dat je niet denkt dat het wel los loopt. Pak een probleem nu aan en wacht niet! Dit komt (het inzicht op) je cashflow zeker ten goede.

2. Terugblikken en vooruitkijken

De geschiedenis kun je niet veranderen, maar je kunt er wel van leren! Kijk daarom aan het einde van een maand eens terug naar je overzicht. Wat had je gepland en wat is daarvan terechtgekomen? Hoe staat het ervoor met je cashflow? Misschien sta je er beter voor, maar misschien ook niet. Als je er beter voor staat, mooi! Dit kan komen doordat je al iets hebt ontvangen dat je later gepland had, of dat je iets nog niet betaald hebt wat je wel gepland had. Laat je niet misleiden door een mooi banksaldo, maar vergelijk altijd met je plannen. Omgekeerd geldt dat ook als je situatie er misschien slechter uitziet dan gepland. Ben kritisch en vind de reden waarom jouw cashflow in werkelijkheid anders is dan in je plan. En onderneem actie als dat nodig is. Vergeet daarna niet je plan voor de resterende maanden aan te passen.

3. Onderneem actie

Het doel van een cashflowoverzicht is niet om er eentje te hebben. Het doel van een cashflowoverzicht is om inzicht te krijgen in jouw financiële situatie en er iets mee te doen. Wat ik eigenlijk hierboven al heb gezegd: onderneem actie. Doe iets met de dingen die je ziet. Wat dat is? Dat is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie. Misschien moet je de verkoopfacturen eerder versturen, of moet je beter letten op de tijdige betaling van je debiteuren. Wellicht kun je verstandiger inkopen zodat je voorraad lager is en je je geld langer op de bank houdt. Of je maakt beter gebruik van het leverancierskrediet. En natuurlijk kan het zijn dat je met je bank moet praten. Allemaal zaken die van belang (kunnen) zijn voor een goede cashflow.

4. Perfectie is niet nodig

Ik begrijp wel dat je door een paar blogs niet ineens een expert wordt in cashflow en het krijgen van inzicht en overzicht. Maar door er mee bezig te zijn, leer je veel en kun je veel dingen ontdekken die jouw onderneming (financieel) gezonder kunnen maken. Onthoud dat het niet meteen perfect hoeft te zijn. Maar door ermee bezig te zijn, krijg je eigen inzicht, zonder dat je die expert bent. Succes!

Heb je na het lezen van mijn blogs, alsnog mijn hulp nodig? Neem gerust contact met me op. Dan duiken we samen in jouw cashflow.