Prinsjesdag 2023 voor werkgevers en werknemers

Aanvullingen op de berichten in onze laatste nieuwsbrief over de belastingplannen 2024 en andere nieuwe regelgeving voor werkgevers en werknemers die tijdens Prinsjesdag zijn gepresenteerd. Heb je onze nieuwsbrief gemist? Meld je dan hier aan en we sturen het nog na.

Verdere verhoging onbelaste reiskostenvergoeding

Verdere verhoging onbelaste reiskostenvergoedingDe maximale onbelaste reiskostenvergoeding is dit jaar verhoogd van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. Deze onbelaste vergoeding is een gerichte vrijstelling en komt dus niet ten laste van de vrije ruimte. Volgend jaar gaat de onbelaste reiskostenvergoeding verder omhoog naar maximaal € 0,23 per kilometer. 

Aanscherping criteria bijtelling zonnecelauto

In 2024 blijft het bijtellingspercentage 16% voor een nieuwe elektrische auto van de zaak. Dit percentage mag je toepassen op maximaal € 30.000 van de catalogusprijs van de auto. Is de catalogusprijs hoger, dan geldt voor het meerdere een bijtellingspercentage van 22%. Maar rijd je in een auto op waterstof of zonne-energie? Dan geldt deze splitsing in het bijtellingspercentage niet voor jou. Je mag daardoor bij deze auto’s over de hele aanschafprijs het lagere bijtellingspercentage van 16% toepassen. Je hebt een zonnecelauto als de zonnepanelen een vermogen hebben van ten minste 1 kilowattpiek. Voorgesteld wordt om dit criterium aan te scherpen. Je hebt vanaf 2024 een voor de uitzondering kwalificerende zonnecelauto als de auto geïntegreerde zonnepanelen heeft, waarbij het vermogen in wattpiek gedeeld door het verbruik in wattuur per kilometer ten minste 7 is. Deze regeling geldt niet alleen voor werkgevers en werknemers, maar ook voor ondernemers en dga’s die in een auto van de zaak rijden.