5 tips om zelf inzicht te krijgen in je cashflow

Zelf inzicht krijgen is belangrijker dan ooit

Cashflow, een mooie term die uiteindelijk staat voor de ‘verandering in je bank- en kassaldo’.
Het klinkt heel simpel, maar toch blijkt het voor velen lastig om zelf inzicht in te krijgen in de cashflow. Het is niet alleen een mooi thema om eens bij stil te staan, met de huidige crisis vind ik het een must voor elke ondernemer om aandacht te besteden aan de cashflow. Waarom vind ik dat? Simpel, als adviseur kun je een belangrijke rol spelen, maar als ondernemer ben je de eerste die een verandering signaleert. En zolang een signaal niet verwaarloosd wordt, zijn we op de goede weg! Daarom geef ik je in deze blog 5 tips om inzicht te krijgen in je cashflow.

inzicht in je cashflow - muntjes op een hoop

1. Maak een jaarplan

Inzicht krijgen in je cashflow start bij het maken van een plan voor het komende jaar. Afhankelijk van je wensen kun je dit plan per week, per maand of per kwartaal opstellen. Eén belangrijke tip: zorg dat het plan gedetailleerd en specifiek genoeg is. Het is zinloos om een duim in de lucht te steken en zomaar wat in te vullen. Want op die manier krijg je namelijk nooit een goed inzicht in je cashflow.

Als je een specifiek plan hebt, kun je later de werkelijkheid vergelijken en ook echt beslissen wat je anders moet doen. Stel dat je in je omzet een bepaald project hebt opgenomen in een bepaalde maand, maar dat project komt niet. Dan kun je prima verklaren waarom je omzet (en dus inkomsten) achterlopen. Belangrijker nog, je kunt hier een actie van maken: wat moet ik doen om alsnog die projectomzet te realiseren?

2. Denk aan investeringen

In het jaarplan ligt de nadruk vooral op omzet en kosten. Maar om een goed inzicht te krijgen in je cashflow is het ook van belang om te kijken welke investeringen je verwacht te doen in het komende jaar. Dit is een relatief eenvoudige opsomming. Daarbij is het handig om aan te duiden welke investeringen noodzakelijk zijn (bijvoorbeeld om een omzetgroei te realiseren) en welke ‘nice to have’ zijn en dus uitgesteld kunnen worden als het even niet zo lekker zit met de cashflow.

3. Financieringen versus cashflow

Als er sprake is van bankfinancieringen (uiteraard ook andere financiers dan banken) dan is het belangrijk om te weten welke aflossingsverplichtingen er zijn in het komende jaar. Deze verplichtingen zijn uiteraard ook van invloed op de cashflow van jouw onderneming. Uiteindelijk zijn dit geen kosten en daarom staan ze mogelijk nog niet in het jaarplan vermeld. Maar het zijn wel uitgaven en dus belangrijk voor een goed inzicht in je cashflow!

4. Ook belangrijk voor de cashflow: voorraden en betaaltermijnen

Zorg dat je inzicht hebt in de ontwikkeling van je voorraden en dat deze overeenkomt met je verwachtingen over de omzet in het jaarplan. Soms lopen zaken namelijk nét even anders dan verwacht. Voor inzicht in je cashflow is het ook belangrijk om te weten hoe snel je debiteuren gaan betalen en hoe snel je zelf je crediteuren moet betalen. Die nieuwe klant is fantastisch, maar wat als deze pas na 90 dagen betaalt? En die nieuwe leverancier is goedkoper dan de vorige. Maar wat als deze direct bij levering betaald moeten worden, omdat jij voor hen ook nieuw bent? Dit kan allemaal negatieve gevolgen hebben voor je cashflow.

5. Wil je echt meer inzicht in je cashflow? Lees ook mijn andere blogs!

Met deze tips ben je hopelijk al goed op weg om meer inzicht te krijgen in je cashflow. Ik wens je daar natuurlijk veel succes mee. Maar er is meer. Want hoe voorkom je dat je in valkuilen stapt die je onaangenaam verrassen? Lees er meer over in mijn blog ‘5 valkuilen in je cashflow overzicht’.

Heb je de valkuilen allemaal getackeld en is je inzicht op orde? Wat doe je dan? Je leest er alles over in mijn blog ‘Je hebt inzicht in je cashflow – en nu?'.

Zelf inzicht krijgen in je cashflow is erg belangrijk. Maar wil je toch liever mijn hulp? Neem dan vrijblijvend contact met me op.