Betalingsregeling voor opgebouwde belastingschuld door bijzonder uitstel

Heb je in de periode van maart 2020 tot en met maart 2022 gebruik gemaakt van bijzonder uitstel van betaling als gevolg van de coronacrisis? Dan moet je uiteraard deze schuld gaan afbetalen.

betalingsregeling voor belastingschuld

Je hebt in dat geval van 12 maart 2020 tot en met 31 maart 2022 een belastingschuld opgebouwd voor alle belastingen waarvoor je bijzonder uitstel had. De Belastingdienst biedt je daarvoor een betalingsregeling aan.

In de komende tijd ontvang je een brief van de Belastingdienst met de volgende informatie:

  • een overzicht van de totale belastingschuld
  • de voorwaarden van de betalingsregeling
  • het maandbedrag van de betalingsregeling

Vanaf 1 oktober 2022 vangt de betalingsregeling aan en de eerste termijn moet vóór 31 oktober 2022 voldaan zijn. De betalingsregeling wordt over een periode van 60 maanden verspreid.

Uiteraard is het altijd mogelijk om nu al terug te betalen of sneller terug te betalen dan de betalingsregeling aangeeft. Dat kan interessant zijn, omdat je op die manier invorderingsrente die je over de openstaande schuld moeten betalen, bespaart.

Let er wel op dat je steeds minimaal het maandelijkse bedrag van de betalingsregeling blijft betalen! Door extra af te lossen, verkort de looptijd van de terugbetalingsregeling, maar je maandelijkse (minimum) bedrag van de regeling blijft gelijk.