Gehackt?

Gelukkig is de titel van dit onderwerp geen waarschuwing dat Bouffantes gehackt is! Wel is het een thema dat in toenemende mate grote problemen kan veroorzaken voor ondernemers. Het zal je maar gebeuren, ineens zijn je systemen geblokkeerd en is je data gestolen. Naast de schade die dit intern en extern kan veroorzaken, is het niet fijn om je klanten te moeten informeren dat je systemen gehackt zijn. 

gehackt

Dit overkwam accountantskantoor Crowe Foederer vorige week. Hoewel details ontbreken, is dit voor een accountantskantoor een ongekend groot probleem omdat zij nogal wat persoonlijke informatie van klanten in de systemen hebben. Ik kan me een kleine voorstelling maken van hoe de collega’s daar zich moeten voelen, nu hun systemen gehackt zijn. 

Documenten delen

In onze nieuwsbrief van december 2021 kwam dit onderwerp al zijdelings aan de orde. We gingen toen in op het versturen van e-mails en onze keuze om het gebruik van e-mail voor het versturen van documenten te beperken. Ook wij proberen onze klanten te stimuleren om documenten zoveel mogelijk via onze portal te uploaden. Dit is niet alleen veiliger voor jou als verzender. Wij hebben ook een grotere zekerheid dat het geen phishing e-mail betreft met mogelijk schadelijke bijlagen.

Documenten die zich in ons portal bevinden, zijn beveiligd met een tweestapsverificatie en de digitale omgeving voldoet aan de ISO:27001 eisen. Goed beveiligd dus, maar oplettendheid blijft nodig. Als klant heb jij ook toegang tot onze portal en daarmee zijn wij afhankelijk van jou om er mede voor te zorgen dat onze portal veilig blijft. Dit doe je door een goed wachtwoord te kiezen en zorgvuldig om te gaan met de extra verificatie. 

We willen onze klanten erop blijven wijzen heel voorzichtig om te gaan met e-mails die links en/of documenten bevatten. Ook als die van ons afkomstig zijn. Documenten sturen wij in toenemende mate via de portal. Onze e-mails bevatten doorgaans geen links of bestanden meer. Ben daarom extra waakzaam als je een e-mail van ons mét link of bijlage ontvangt. 

Wat doe jij om je data veiligheid te waarborgen?